Het nieuws haalde in ons land zelfs het 8 uur Journaal: zondagmorgen 25 januari om half drie overleed in een ziekenhuis in Athene de Griekse zanger Demis Roussos op 68-jarige leeftijd, aan de gevolgen van kanker. Demis had een karakteristieke hoge, ietwat hese, tenorstem en een imposant uiterlijk: groot, dik en met een flinke zwarte baard en dito borsthaar.
Artemios Ventouris (Demis) Roussos werd op 15 juni 1946 in Alexandrië, Egypte, geboren uit een Griekse vader en een Italiaans-Egyptische moeder, die alle bezittingen verloren na de Suezcrisis in 1956 en daarop berooid naar Griekenland terugkeerden. Daar was Roussos lid van een aantal bands als The Idols, We Five en het bekende Aphrodite’s Child. Deze band werd in 1967 opgericht en werd al snel bekend in de rest van Europa. Demis was de leadzanger en bassist van Aphrodite’s Child, en de band bracht nog een wereldberoemde muzikant voort: toetsenist Vangelis Papathanassiou, die als Vangelis later veel succes kreeg als componist van filmmuziek. Totdat de progressieve rockband Aphrodite’s Child bekend werd, was muziek uit Griekenland vooral bekend in de vorm van volksmuziek met instrumenten als bouzouki en balalaika door groepen als Trio Hellenique (Dance de Zorba).
Aphrodite’s Child kreeg eerst succes in Frankrijk en de band besloot daarop de oversteek naar Engeland te maken, maar vanwege visa-problemen mochten de mannen het land niet in, wat wellicht te maken had met het feit dat Griekenland sinds 1967 een militaire dictatuur kende. Terug in Frankrijk kregen ze al snel een internationaal platencontract en maakten ze de single Rain And Tears, die een grote wereldhit werd. De band maakte drie albums: End Of The World (februari 1968), It’s Five O’Clock (december 1969) en het indrukwekkende dubbelalbum 666 (juni 1972), waarvan de teksten gebaseerd waren op het Bijbelboek Openbaringen. Naast Rain And Tears had de band succes met singles als End Of The World, I Want To Live, It’s Five O’Clock, Spring, Summer, Winter And Fall en Such A Funny Night.
Nadat Aphrodite’s Child in 1972 uiteengevallen was, ging Demis Roussos solo, met veel succes! Omdat hij steeds zwaarlijviger werd, bleek het lastig voor hem om ‘gewone’ kleren te dragen, vandaar dat we hem sindsdien vooral kennen als gekleed in lange gewaden. Hij bracht veel singles uit vanaf 1971 en de meeste werden grote hits. Een greep daaruit: My Friend The Wind, Forever And Ever, My Reason, Goodbye My Love Goodbye, Schönes Mädchen Aus Arcadia, Someday Somewhere, My Only Fascination en Auf Wiederseh’n (Sweetheart). Hij werkte ook samen met andere artiesten, zoals landgenotes Vicky Leandros en Nana Mouskouri. Demis was vooral erg populair in Europa en Latijns Amerika, in de States kreeg hij een gouden plaat voor zijn album Demis (1982). Hij was in ons land vooral veel op televisie te zien en was een vaste gast in het programma Toppop.
Na de jaren tachtig hoorden en zagen we niet veel meer van Roussos, al bleef hij platen maken en optreden. In juni 1985 was hij een van de gegijzelden na de vliegtuigkaping van TWA Vlucht 847, wat veel indruk op hem heeft gemaakt. In de jaren negentig bracht hij het album Insight (ook bekend als Morning Has Broken of Adagio) uit, dat goed werd ontvangen. Daarna ging hij samenwerken met het Nederlandse BR Music van Bert van Breda, die tot het eind zijn manager/producer was. Ze maakten samen albums als Immortel, Serenade en In Holland. Voor zover bekend maakte hij de afgelopen 15 jaar nog enkele albums, Auf meinen Wegen (2000), Live in Brazil (2006) en zijn laatste studioalbum Demis (2009). Van Roussos’ platen zijn naar schatting in de wereld bijna 60 miljoen exemplaren verkocht.