Samen met Flowers In The Dirt is het album Tug of War verreweg het beste wat Paul McCartney in de jaren ’80 heeft uitgebracht. Vandaag is het 35 jaar geleden dat de derde soloplaat van McCartney zonder Wings verscheen. Oorspronkelijk was het nog als een Wings-album bedoeld toen de opnames begonnen in het najaar van 1980. Zo speelde Wings-gitarist Denny Laine nog mee op enkele nummers, maar hij stapt in april 1981 op en dat betekende het einde van Wings.
Voor het album vroeg McCartney niemand minder dan ‘vijfde Beatle’ George Martin als producer. De sessies begonnen met de opnames van een nummer dat pas in 1984 werd uitgebracht als titelsong voor de animatiefilm Rupert And The Frog Song: We All Stand Together. De opnames voor het album waren in volle gang toen op 8 december zijn Beatles-collega John Lennon in New York werd vermoord. Op de dag dat zijn overlijden bekend werd, 9 december, namen McCartney en Martin nog het nummer Rainclouds op (dat als b-kantje van de single Ebony & Ivory verscheen), maar ze besloten uiteindelijk om even een adempauze te nemen vanwege de moord op Lennon. Pas twee maanden later, in februari 1981, werden de opnames voor het album weer hervat. Het overlijden van Lennon had een duidelijke invloed op het album. Als eerbetoon aan zijn vroegere schrijverspartner schreef McCartney het indrukwekkende Here Today.
Voor de sessies nodigde McCartney een keur aan artiesten uit. Hij nam twee nummers op met Stevie Wonder, waarvan Ebony & Ivory een wereldwijde hit werd. Jaren later wordt die song echter gezien als één van de minste nummers van beide artiesten. Het andere nummer met Wonder is geslaagder: het funky What’s That You’re Doing. Een ander duet op het album is het rockabillylied Get It met zijn oude rock & roll-held Carl Perkins.
Het album toont vooral de veelzijdigheid aan van de artiest Paul McCartney. Het bevat typische akoestische McCartney-ballads als het eerder genoemde Here Today, Somebody Who Cares en The Pound Is Sinking. Maar er zijn ook poppy tracks als Take It Away en Ballroom Dancing, en een nummer dat in de jaren ’80 door Harry Vermeegen en Henk Spaan werd gebruikt voor het tv-programma Pisa: Dress Me Up As A Robber. En met Wanderlust bevat het album één van de meest ondergewaardeerde pareltjes van McCartney.
Het album was zeer succesvol en haalde zowel in Groot-Brittannië als Nederland de hoogste positie in de albumlijsten. Afgezien van het mierzoete Ebony & Ivory klinkt het album 35 jaar later nog altijd sterk en fris. Twee jaar geleden verscheen het album opnieuw geremasterd in een deluxe editie met extra’s als demo’s en outtakes.